Kreta faktaSpråk – Officiellt språk är grekiska, men som turist fungerar det bra att prata engelska på de flesta resmålen.

Valuta – Euro. De flesta affärer tar även kort, förutom American Express. Flera bankautomater kan man även hitta på ön.

Tidskillnad– svensk tid +1 timme.

Klimat – Här kan man uppleva mycket soliga och varma sommarmånader då temperaturerna ligger mellan 30 till 35 grader. De härliga vindarna längst kusten svalkar lite så att inte värmen blir så tryckande. Under oktober månad kommer ofta höstvädret och då sjunker temperaturerna och regn brukar komma in över ön. Vintern blir annars mild med temperaturer kring 17-18 grader, men det kan även uppkomma kallt väder med snö. Från och med april är sedan säsongen igång igen.

Shopping – På Kreta finns många marknader och här kan man framförallt handla intressanta kryddor. Andra varor som det säljs mycket av är knivar, tyg, keramik, läder, silver, guld och den egna honungen.

Nödtelefon – Till polisen ringer man nummer 100, brandkåren 199 och ambulansen 166.

Stränder – Kreta erbjuder många långgrunda sandstränder som är mycket barnvänliga. Många anser att Elafonisi är den bästa, vilken ligger ungefär 2,5 timme med bil eller buss från Chania. Några andra fina badställe är bland annat Frangokastello, Matala (som även har spännande grottor vid stranden), Hrysi (strand på en öde ö), Bali (som erbjuder fem små vikar) och Xerokambos som är en mycket fin ensam och isolerad strand.

Brottslighet – På ön är det relativt liten kriminalitet, dock ska man alltid ha uppsikt över sina värdesaker när man åker buss, bifinner sig på marknader eller stränder.

Ta sig hit – De flesta turister som åker hit reser med charter. Då har man möjlighet att välja att bo på de flesta platser på ön. Åker man på egen hand, till exempel med båt från en annan ö är det inga problem att hitta bra hotell, lägenhet eller enklare pensionat.

Vatten – Köp mineralvatten på flaska i supermarket, vattnet i kranen ska inte drickas.

Trafik – Trafiken här är stark och inte alls lika organiserad som vi är vana vid i Skandinavien. På ön finns bra kommunikation med bussar men det är också lätt att hyra bil, moped, motorcykel eller cykel på ön. Taxi finns även i städerna.