StalisDen lilla byn Stalis ligger på nordöstra Kreta och har med åren blivit mer och mer hopvuxen med grannbyn Malia. Dessa platser uppkom för väldigt länge sedan, redan på den tiden som Knossos byggdes. Idag är de båda mycket populära små semesterorter framförallt eftersom de bara ligger tre mil från huvudstaden Heraklion.

Vid de härliga sandstränderna kan man bo, vilket gör att man har badet precis utanför husknuten. Byn erbjuder allt från enkla lägenheter till lyxhotell, med andra ord finns här boende i alla prisklasser. De flesta stora hotell ligger precis nere vid stranden och har vacker utsikt. Längs med vägen som sträcker sig längs med vattnet ligger även många av byn restauranger. I byns centrum hittar man annars det man behöver för sin semester, det finns bland annat butiker, biluthyrning, resebyråer, gym och massvis med caféer. Framförallt finns många små butiker som säljer guld och smycken. Närheten till Malia gör naturligtvis också att man har ett större utbud att välja på. Båda byarna har annars ett bra nattliv med många barer och ett antal diskotek. Detta gör att många turister faktiskt åker till dessa små byar för att festa på sin semester. Byn är alltså inte tyst och lugn bara för att den är lite mindre.

Området kring Stalis och Malia har turkostklart vatten på sina finkorniga sandstränder. Här finner man även uthyrning utav solstolar och parasoll, dock till olika priser. Hotellen brukar ofta ge sina gäster lite förmånligare priser. Det man ska tänka på är att sanden här ofta blir väldigt het under sommarmånaderna, därför är badskor att rekommendera. Stränderna i detta område brukar även övervakas och har ett flaggsystem som gör att man kan se vilken risk det är och bada. Här, precis som på många andra badorter på Kreta kan vattnet vara strömt.