SpinalongaUtanför staden Agios Nikolous ligger en ö med namnet Spinalonga, vilket betyder ”det långa törnet”. Namnet har många gånger gett hemska minnen från öns historia. Den sanna berättelsen om vad som hänt på ön kan man ta del av om man åker över hit och lyssnar på de guidade turerna.

För att ta sig till denna lilla speciella ö åker man ungefär en timme med båt från Agios Nikolous. Ofta har de stora researrangörerna dagsutflykter hit då man både kan bada och få uppleva den gamla kulturen på ön. Avståndet till Spinalonga tilltalade många invånare förr i tiden eftersom smittspridningar av sjukdomar ofta drabbade många men inte dem som var isolerade där ute.

På ön byggdes en borg år 1579 av de dåvarande härskarna på Kreta, nämligen Venetianarna. Borgens storlek är enorm och räknas därmed också till en av de största som byggts på Kreta. På 1600-talet erövrade turkarna Kreta men Venetianerna lyckades hålla kvar borgen fram till 1715 då turkarna tog över och bosatte sig här. Fram till 1903 härskade turkarna och därefter övergick ön till Grekland igen.

Idag är ön en stor turistattraktion på Kreta. Dock stannar man inte här mer än ett par timmar eftersom det inte finns någon övernattning. Turister tar sig framförallt hit för att få guidade turer i historien. Dessa kan variera i pris beroende på hur långa de är och vart ifrån på Kretas ”fastland” man åker ifrån. Priserna ligger mellan 17 till 60 Euro. Det finns även guider att välja på som talar många olika språk. Men vill man i stället få reda på allting själv ska man läsa boken Spinalonga – the Island of the Damned som är skriven av Victor Zorba, en man som är expert på just denna ö. Här beskriver han på 135 sidor vad som har hänt genom tiderna och man får se femtiotalet intressanta bilder. Denna går att köpa för 10 Euro.