ShoppingI Kretas större städer är det öppet i stans butiker ungefär mellan klockan 10-14 under dagarna måndag till lördag. Tisdag, torsdag och fredag är det även kvällsöppet mellan klockan 18-20, på vissa ställen till 21. Söndagar brukar vara en dag då det hålls stängt. Butiker anpassade för turister brukar dock vara öppna hela dagen och kvällen, veckans alla dagar. Matbutiker har bra öppettider, måndag till lördag klockan 08-20.

I huvudstaden Rethymnon finns naturligtvis det mesta att shoppa men vissa saker dominerar i utbudet. Det är framförallt skor, läder och guld som det säljs mycket av. När det gäller guld kan man göra bra köp eftersom det är stor konkurrens. Skorna är många och kommer ofta från Italien, men har samma priser som hemma. De största gatorna som det rekommenderas att röra sig på är Ethnikis Antistaseos (den största av shoppinggatorna), Koundourioti (här ligger många exklusiva butiker), Souliou (en mysig gränd med små affärer) och Odos Arkadiou (stor gata med blandade butiker). Lättast är det att gå och shoppa på eftermiddagen när solen inte är så tryckande och när dessa gator inte har någon biltrafik, nämligen efter klockan 15.

Tycker man det är roligt med marknader finns detta varje torsdag i Rethymnon. Denna börjar redan tidigt på morgonen och ligger på strandpromenaden. Här hittar man allt mellan himmel och jord, mat som kläder. Dock ska man vara medveten om att det blir otroligt varmt på dessa marknader men det får man tyvärr stå ut med eftersom allting är slut när klockan är 15.

Några delikatesser från Kreta som är goda att köpa med sig hem är den egenodlade olivoljan, kryddorna oregano och timjan, fetaosten eller honungen. Detta kan man köpa i många olika matbutiker, vilket gör att man kan hitta varierande kvaliteter.

Det som är viktigt när man handlar på Kreta är att man får kvitto på det man har köpt och sedan behåller det. Det kan nämligen hända att du redan utanför butiken eller restaurangen blir stoppad av skattemyndigheten som vill se på kvittot att du inte är skyldig till momsfusk. Har man inget kvitto kan både köparen och säljaren få böter på 165 Euro.