KnossosFrån den grekiska stenåldern finns den arkeologiska platsen Knossos. Detta palats var en gång i tiden ett kulturellt centrum för politik och religion, tror man. Riktigt säker är ingen eftersom det var så otroligt länge sedan palatset byggdes, ända sedan 3000-talet före Kristus. För att kunna ta reda på så mycket som möjligt om platsen och om det bodde någon här gjorde man undersökningar i mytologin men även utgrävningar. Detta arbete gjordes precis i början av 1900-talet och arbetet pågick i 30 år. Under tiden gjordes även upprustningsarbeten och genom forskningen upptäcktes det att platsen faktiskt har haft flera palats på samma ställe.

När man kommer och besöker Knossos idag ser man minnen som inte är äldre än från 1300- 1500-talet. Detta eftersom platsen inte lämnades förrän på medeltiden. Vem som bott på platsen är svårt att veta, dock tror man att det var ett asiatiskt kulturellt folkslag. Det man också har förstått är att Knossos i alla fall var ett mycket stort kulturellt centrum under historiens gång.

Är man intresserad av Knossos och dess arkeologiska fynd kan man besöka museet som ligger sju kilometer från platsen, i huvudstaden Heraklion. Eftersom detta är en av Kretas största sevärdheter anser många att detta är ett måste att se när man åker hit. Dock ska man tänka på att mycket varma sommardagar kan bli olidliga på Knossos. Här brukar det vara som en gryta, därför ska man ta mycket dryck med sig. En guidebok som man kan läsa innan man åker dit är bra att införskaffa eftersom man då kan vara lite påläst och veta vad det hela handlar om.

Till Knossos går många av charterresornas utflykter. Då får man ofta åka bra luftkonditionerade bussar och får en guide med sig. En del gör även kombinationsutflykter som går både till Knossos och till Heraklion.