KalamakiVäster som den stora staden Chania ligger en liten mindre fridfull by med namnet Kalamaki. Här ligger med små färgglada hus längs med vattnet. I byn bor inte mer än ungefär 200 invånare året om medan det under sommartid är ungefär 1500 personer i rörelse. Denna plats har i stort sätt vuxit ihop med Agii Apostroli, vilket man ser om man går längs stranden, då kommer man ganska snart in i grannbyns badvik. Sandstranden ligger i byns östra del och är relativt smal men består av finkornig sand. Vill man i stället bada från klippor eller stenstrand ska man bege sig till västra delen av byn som ligger ungefär en kilometer bort. Det man dock ska tänka på när man badar här att det finns kraftiga undervattensströmmar när det blåser.

Byn är i sig väldigt liten och har därför bara ett fåtal tavernor. Några enstaka barer finns också och ett svenskt café som heter Kaffestugan, där det under högsäsong är populärt att gå på "danskväll". Närheten till de andra byarna gör naturligtvis att man inte måste stanna i Kalamaki hela tiden. Genom att ta lokal buss 5 kilometer bort kan man komma till den större staden Chania, där det finns en större hamn med fler restauranger, shopping, barer och diskotek. Längs med kustremsan finns även många ställen som hyr ut bilar och mopeder om man vill ta sig runt själv.

I Kalamaki finns inte några vatten- eller sportaktiviteter mer än beachvollyboll. Vill man utföra lite mer kan man ta sig till någon av de lite större städerna längs den norra kusten. På dessa ställen brukar man även kunna dyka med dykskolor som gör dagsutflykter. Det enda som finns just i Kalamaki är Go-kart. Vill man hitta mer underhållning för barn kan man göra det i Agii Apostroli där det numera finns bland annat minigolf och hoppborgar.