HeraklionKreta huvudstad heter Heraklion. I denna stad ligger även den största hamnen och flygplatsen på ön. Totalt lever här en fjärdedel av alla invånare på ön, det vill säga 120 000 greker. Staden växte upp och blev stor då det var en stor hamn för den historiska platsen Knossos. Med tiden har staden haft många olika namn, när Venetianerna härskade över stadens fort på 1200-talet fick staden namnet Candia. När sedan staden gick till grekisk ägo uppkom namnet Heraklion.

Idag är staden mycket populär att besöka eftersom här råder ett riktigt storstadsliv. Här finns nämligen mycket bra shopping. De stora shoppinggatorna har öns bästa utbud. På de öppna platserna och på torgen är cafélivet stort. Grekerna är ju som sagt kända för att kunna sätta sig på café eller taverna en hel eftermiddag och bara umgås. Vill man pausa i shoppingen kan man slå sig ner här för att titta på folk som rör sig förbi.

Vill man istället äta kan man ta sig till hamnen där man kan bli serverad mat från det kretensiska köket. Senare på kvällarna drar det livliga nattlivet igång. Något som är vanligt då är att man går och lyssnar på Bazoukimusik som finns på många av klubbarna i stan. Vill man åka hit för att spendera en kväll med mat och underhållning går det lokala bussar från de flesta stora orter på ön. Heraklions läge mitt på Kreta gör staden till en central punkt på ön.

Åker man till Heraklion är det främst storstadskänslan man längtar efter. Här finns nämligen inte några stränder, vilket gör att det inte är en riktig semesterort. Närmsta strand är 6 kilometer bort. Det är mycket vanligare att man bor i någon annan lite mindre ort vid stranden och gör utflykter till Heraklion med buss eller hyrbil. Det är inte speciellt vanligt att charterbolagen har hotell här, vill man bo över är det bättre att åka på egen hand.