Grekisk matGrekerna håller väldigt ofta mycket hög kvalitet på sin mat, ett sätt att få fram de goda smakerna. Maten är därför ofta också mycket vällagad och tilltalar många. De vanligaste traditionella rätterna som man har hört talas om brukar vara deras souvlaki (grillspett som kan göras på lamm, nöt eller griskött), grekisk sallad (grönsaker med fetaost) eller gyros (kött med tsatziki i pitabröd). Men eftersom det även finns ett bra fiskevatten i Medelhavet erbjuds också många fisk- och skaldjursrätter. Framförallt är de friterade bläckfiskringarna serverade med lite citron en mycket populär rätt i Grekland men även i många andra Medelhavsländer.

Typiska smaksättare i det grekiska köket är oftast kryddorna som odlas i trakten, såsom oregano, rosmarin och timjan. Förutom kryddorna används oliverna till de mesta, desamma med olivoljan. Väljer man inte att äta friterad mat brukar man få mat som är lagad på bra och nyttiga fetter. Det grekiska köket brukar vara sunt eftersom de även tillagar mat med mycket grönsaker. I princip till all mat serveras dessutom deras lantbröd. Detta äter man ofta till deras förrätter som heter meze. Detta är små aptitretare som man brukar ta in många utav innan huvudrätten. Som grek brukar man dessutom låta alla på bordet plocka vad man känner för från de små delikatesserna. Att beställa in många olika meze är ett mycket spännande sätt för att kunna prova många av de grekiska smakerna.

Till frukost brukar man som grek oftast ta en kopp kaffe och några cigaretter. Som tur är vet hotellen i alla fall vad turister, framförallt skandinaver, önskar att äta på morgonen. Därför behöver man inte vara orolig över det om man väljer ett trestjärnigt hotell eller bättre. Lunchen brukar man äta på eftermiddagen, ungefär klockan 14-15. Därför brukar inte grekerna äta sin middag förrän ganska sent på kvällen, runt klockan 21-22. Vill man som turist äta innan dess är inte detta något problem eftersom nästan alla restauranger öppnar klockan 19.

Tyvärr har det blivit så stor turism på vissa öar att det står inkastare på gatan som lärt sig fraser på olika språk för att locka in gäster. Dessutom har menyerna blivit översatta till alla turistspråk. Vill man undvika detta ska man åka till de mindre öarna för att uppleva äkta grekiska tavernor där till och med engelskan är knagglig hos grekerna.