Agios NikalaosPå östra Kreta finner man byn Agios Nikalaos. Här bor ungefär 12 000 invånare i en lugn och typisk grekisk miljö. Denna plats har många gånger blivit kallad Kretas hjärta. Här råder inget högt tempo utan livet i byn kretsas mest kring hamnen och de serveringar som finns där. Det är ofta mycket folk på dessa caféer som bara sitter och njuter av livet och tar det lugnt. Annars strosar man gärna omkring på hamnpromenaden och tittar på de små båtarna. Promenerar man upp från hamnen kommer man bland annat till torget och en del butiksgator. Här kan man shoppa lite men även hitta fler caféer, restauranger och barer. På sena kvällar finns även några diskotek som håller öppet.

Agios Nikalaos var för länge sedan en plats med ruiner från forntiden. År 1870 upptäcktes byn och byggdes upp av italienare som fann platsen. Bukten där byn i dag ligger fick namnet Mirobello och namnet på byn kom ifrån skyddshelgonet Agios Nikalaos som även fick ett kapell i sitt namn placerat i byn.

Vill man bada och sola på sin semester kan man ta sig till två stränder som ligger i byn eller två som ligger ett par kilometer utanför. Man kan med andra ord också välja på om man vill bada på sand, klippor eller mer klapperstenstränder beroende på hur långt man vill ta sig. På ena sidan om byns hamn ligger Kitroplatia och på den andra sidan ligger Ammos Beach, båda med sand och småsten. En kilometer utanför når man Ammoudi Beach och tre kilometer bort hittar man den mycket omtyckta sandstranden Almirostranden som även är väldigt långgrund. Det man ska tänka på här är att det finns kraftiga strömmar i vattnet, men på de större stränderna finns badvakter och man hålls ofta informerad om hur det daliga läget är.